Sponsorloop

Bij iedereen in de omgeving is er weleens een sponsorloop. Verschillende organisaties organiseren weleens een sponsorloop. Vaak zijn het verenigingen, buurtcentra of een scholengemeenschap waarvoor er een sponsorloop wordt gehouden, maar ook verschillende goede doelen houden eens in de zoveel tijd een sponsorloop. Een sponsorloop wordt gehouden om extra geld op te halen voor een bepaald doel. Het is niet eenvoudig om een sponsorloop te houden, de organisatie hiervan vergt toch enige inspanning. Zo moet bekeken worden of de sponsorloop past bij de omgeving waar die gehouden wordt, moeten er lopers worden binnen gehaald en moeten er mensen langs de deur willen geld op te halen voor de sponsorloop. Alles bij elkaar een beste voorbereiding dus.

Hoe werkt een sponsorloop?

Ten eerste moeten gemeente en bewoners van de desbetreffende woonplaats op de hoogte worden gebracht en afspraken worden gemaakt over de plek waar de sponsorloop wordt gehouden. Dit voorkomt een hoop ellende. Zo weten bewoners direct waar het over gaat als er mensen langs de deuren lopen en wordt een mogelijk misbruik van dit goede initiatief een stuk minder. Nu moet er worden gezocht naar lopers en mensen die langs de deuren lopen. Vaak zijn de lopers ook diegene die langs de deuren komen en kunnen mensen bijvoorbeeld een klein bedrag per ronde kiezen of een vast bedrag kiezen wanneer de loper de sponsorloop uitloopt. In de meeste gevallen of de loper hem nu uitloopt of niet doneren mensen het geld wel aan het doel waarvoor het bedoeld is. Er worden formulieren gemaakt of stempelkaarten zodat de loper langs de deuren kan. Normaliter wordt door de loper achteraf pas geld opgehaald wanneer de klus geklaard is. De mensen die doneren worden dan nog even bedankt. De instantie waarvoor de sponsorloop bedoeld is laat na afloop altijd even weten hoeveel geld er daadwerkelijk is opgehaald en laat meestal ook de mensen weten wat er met het geld gaat gebeuren. Vooral het laatste is één van de dingen waarom mensen altijd blijven meedoen met sponsorlopen.

Lopen voor het goede doel

Ontzettend veel stichtingen / goede doelen organiseren weleens een sponsorloop. Zo is er ieder jaar bijvoorbeeld de Kikarun en heeft ook Amnesty eens in de zoveel tijd een sponsorloop. Het is eigenlijk ongelooflijk hoeveel goede doelen we kunnen opnoemen die weleens eens een sponsorloop houdt.

Grote voordeel sponsorloop voor goede doelen
Iedereen denkt natuurlijk direct aan geld, maar dat is niet alles. Voor goede doelen is het ook heel belangrijk om meer binding met de mensen te krijgen en hopen dat ze uiteindelijk ook nog eens vast donateur worden. Natuurlijk is de opbrengst mooi meegenomen, maar hiervan kunnen goede doelen niet bestaan. Om te kunnen blijven bestaan en te strijden voor het doel die ze naleven is continuiteit veel belangrijker. Wel is het belangrijk dat sponsorlopen voor een goed doel blijftv bestaan. Door de sponsorloop krijgt een goed doel meer aandacht, wordt het bekender en trekt het uiteindelijk meer vaste donateurs.

Zou je donateur van een goed doel willen worden en ze maandelijkse willen steunen met een klein bedrag, lees dan eens de recensies van de goede doelen die vermeld staan op onze site en meld je aan.