SMS Acties

Je ziet het steeds vaker goede doelen die een sms actie op televisie, radio of internet houden. Vooral televisiespotjes na een natuurramp of iets dergelijks zie je ontzettend veel. Dit wordt gedaan omdat het voor mensen eenvoudig is snel een smsje te sturen. Je zou denken dat je de actie hiermee ontzettend steunt, maar niets is minder waar. Helaas zitten er torenhoge kosten verbonden aan deze sms acties. Het zijn altijd maar weer van die 0900 nummers en providers smullen van ieder smsje dat wordt verstuurd en ook het bemiddelingsbureau pikt zijn graantje mee.

De kosten van SMS Acties

We nemen aan dat je voordat je een sms stuurt voor een goed doel weet hoeveel erover blijft. Stel je voor je stuurt een sms van zo’n €1,10 á €1,50 dan blijft er soms maar de helft van je geld over voor het doel waarvoor jouw geld eigenlijk bestemd was. De kosten aan telecombedrijven en bemiddelingsbedrijven variëren van ongeveer 35 tot 70 eurocent per afboeking. Dit is natuurlijk zonde van het geld. We raden je dan ook altijd aan om donateur te worden van een doel die je wilt steunen. Bij sommige doelen kan dit al vanaf €1,00 per maand. Zo steun je het doel direct en kleeft er geen geld dat naar telecombedrijven en dergelijke gaan.

Afmelden voor SMS Acties

Er zijn ook onzettend veel goede doelen waarbij je een soort van donateur wordt door het sturen van smsjes. Je ontvangt dan smsjes totdat je hetzelf weer stop zet. In het verleden is het alleens gebeurd dat er bij verschillende mensen geld is afgeschreven terwijl deze mensen eigenlijk dachten dat de actie gestopt was. In het programma Tros Radar zijn deze acties al eens onder de loep genomen. Zo is er volgens Tros Radar door de Bredase sms-dienst HetGoedeDoelSMS (HGDS) ten onrechte geld afgeschreven bij sms acties waarbij donateurs geworven werden. Diverse organisaties hebben per direct sms acties waarbij donateurs werden geworven gestaakt zoals; Natuurmonumenten, Stop Kindermisbruik en Stop Aids Now. De directeur van Stop Kindermisbruik baalt wel, want ze verliezen hierdoor de helft van de maandelijkse inkomsten.
De Directeur van HGDS reageerde destijds verbaasd op deze melding. Al vele jaren worden door HGDS verschillende goede doelen geholpen (340 stuks) en nog nooit heeft hij hier een klacht over gehoord. Het bedrijf en zijn medewerkers houden altijd alles scherp in de gaten. Wel zegt Sweep dat sms’en ingewikkeld kan zijn voor mensen. Stel je voor dat ze een actie willen ondersteunen van bijvoorbeeld Amnesty en zich afmelden voor bijvoorbeeld Unicef dan loopt het donateursschap via sms natuurlijk gewoon door. Je moet als donateur ook altijd goed onthouden welke code je nu moet sturen om jouw donateursschap via sms op te zeggen. Lid worden van een organisatie heeft daardoor ook weer vele voordelen. Zo weet je precies waar je lid bent en kun je meestal door een brief, email of telefoontje jouw donateursschap beëindigen. Kies daarom gewoon om donateur te worden via internet, ontvang nieuwsbrieven van de organisaties en let er op wie er geld bij je afschrijft.