Oud Papier

In bijna ieder dorp of stad zie je het wel, mensen die eens per maand of om de 2 weken oud papier komen ophalen. Meestal zijn dit scholen of verenigingen en gebruiken ze het geld dat hiermee verdient wordt om nieuwe materialen aan te schaffen. Iedere kilo oud papier levert namelijk een klein bedrag op. Wel is het zo dat je containers vol moet hebben om honderden euros voor de desbetreffende vereniging binnen te slepen, daarom wordt het ook meestal maar 1x per maand opgehaald. Ook zijn er verenigingen die gewoon een container bij het clubgebouw plaatsen en net zo lang wachten totdat mensen het vol hebben gegooit met oud papier, dit scheelt weer een hoop benzine, is een stuk beter voor het millieu en levert uiteindelijk ook nog eens meer op. Als je nagaat dat de gemiddelde Nederlander zo’n 200 á 300 kilo op jaarbasis gebruikt zit er voor scholen en verenigingen toch een leuke handel in.

Oud Papier Inzameling

Sinds 1997 is er door het VROM de eerste papiervezelconvenant getekend en zijn er verschillende afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en met de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN). De laatst genoemde organisatie vertegenwoordigd de (oud)papierindustrie, brancheorganisaties van drukkers, uitgevers en de verpakkingsindustrie. Er is overeengekomen dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de inzameling van papier en karton van de inwoners die er in de desbetreffende gemeente wonen. Bedrijven, kantoren en andere instellingen moeten zelf voorzieningen treffen voor de inzameling van oud papier. Meestal laten gemeentes de oud papier inzameling over aan een vereniging, sportclub of scholengemeenschap. Dit scheelt weer een hoop kosten en rompslomp terwijl er direct hulp is voor de inzamelaars.

Wat valt er allemaal onder oud papier?
Is er bij jou in de buurt weer een inzamelingsdag van oud papier en weet je niet zo goed wat er allemaal als oud papier wordt beschouwd. Het volgende kan aan de straat worden gelegd wanneer oud papier wordt opgehaald; Oude kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, wc-rolletjes, enveloppen, reclamefolders, papieren zakken, eierdozen, cadeaupapier, kartonnen dozen, kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, macaroni en waspoederdozen, golfkarton, oude telefoonboeken, computervellen en ander kantoorpapier. Er zijn ook vele papieren producten die niet aan de weg bij het oud papier mogen worden gelegd. Je kunt bijvoorbeeld geen oude verpakkingen van frisdrank of iets dergelijks aan de weg leggen, aan de binnenkant zit namelijk een plastic laagje. Leg dus echt en alleen karton en oud papier aan de weg.

Recycling en Oud Papier

Het proces om oud papier te recyclen is niet echt eenvoudig, dit zou je echter wel verwachten. Er komt heel wat bij kijken. Zo wordt oud papier eerst gesorteerd en papier dat bedrukt is of andere verontreinigingen bevat eerst onder toevoeging van chemicaliën in water opgelost. Nu worden lijm, nietjes etc verwijderd en wordt er pulp van gemaakt. Van de gerecycelde pulp kan er weer nieuw papier en karton van worden gemaakt.

Waarom is het inzamelen van oud papier zo belangrijk?
We hebben steeds meer mensen op onze aardbol die gebruik maken van papier of karton dat recycling nodig is om de houtkap te verminderen. In Europa heeft recycling er zelfs toegeleid dat er een bos ter grootte van Denemarken bij is gekomen. Tevens voorkomt recycling van oud papier ervoor dat de afvalberg niet zo hard groeit. Helaas kunnen we niet oneindig oud papier recyclen, oud papier kan in theorie maximaal 6x gerecycled worden. Om de kwaliteit van het nieuw gemaakte papier te garanderen worden er steeds weer nieuwe houtsnippers gebruikt samen met de pulp van oud papier.