Kika Kika
Kinderen Kankervrij
 • Onderzoek Kinderkanker
 • Kikarun voor inzameling
 • 75% kan genezen van kinderkanker

Kika is specifiek bezig met de verhoging van de genezingskans, dit betreft kinderen met kanker. Ze werken niet samen met de KWF kankerbestrijding, omdat Kika zich alleen wil richten op kinderen. Ze willen behandelmethoden verbeteren en ervoor zorgen dat bijwerkingen minder effect heeft voor latere leeftijd.

Aangepast zoeken

Kika Info
 • Naam:Kika
 • Postbus:325
 • Postcode:1180 AH
 • Plaats:Amstelveen
 • Website:www.kika.nl
 • Jaar:Maart 2002
 • Keurmerk:CBF
 • Telefoon:0900 4000888
 • E-mail:info@kika.nl

Word Donateur

Kika Recensie

Kika is een stichting ie zich inzet voor kinderen met kanker. Nog steeds overlijd 25% van de kinderen die deze ernstige ziekte oplopen. Kika spendeert daarom veel tijd en geld aan onderzoeken om de kans op genezing te verhogen. Kika werkt samen met verschillende verenigingen zoals; Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en met het SKION. Hopelijk kunnen er in de toekomst grote stappen worden gemaakt en kinderen toch een toekomst opbouwen.

Doel van Kika

Het doel van Kika is eigenlijk vrij simpel. Ze willen het liefst dat ieder kind genezen kan worden van kanker. Helaas is de werkelijkheid nog steeds anders en overleeft enkel 75% deze ernstige ziekte. Kika is dan ook speciefiek bezig met de genezing van kinderkanker en richt zich dan ook op de specifieke genetische eigenschappen die deze ziekte heeft. Ook probeert Kika de kwaliteit van de behandeling te verbeteren en dit waar mogelijk minder agressief te maken. Kika denkt tevens na over de toekomst van de kinderen, ze zijn namelijk ook altijd bezig om bijwerkingen van behandelingen te verminderen. Dit natuurlijk ook voor de effecten die de desbetreffende behandeling op latere leeftijd zou kunnen hebben. Het is dan ook vrij logisch dat Kika altijd bezig is om meer geld in te zamelen, omdat meer geld de vaart er extra inzet. Het uiteindelijk doel van Kika is dat er in 2025 geen kinderen meer sterven aan deze ziekte.

Enkele resultaten behaald door toedoen van Kika

Kika heeft al verschillende resultaten geboekt, alleen zijn ze minder zichtbaar voor menig mens dan bij fysieke doelen. Zo zijn er verschillende databases aangemaakt met daarin informatie over bijvoorbeeld het neuroblastoom, een tumor die onwillekeurig het zenuwstelsel aantast. Nu hebben ze hier bijvoorbeeld al verschillende gens getest en verschillende methoden ontdekt hoe bepaalde kankercellen doodgaan. Ze hebben het CDK2-gen gevonden waardoor celdeling wordt geremd en kankercellen doodgaan. Ook bleek dat gezonde cellen niet werden vernietigd. Dit is dus een hoopvolle techniek om in de toekomst deze vorm van kanker te genezen. Verder kun je op de website van Kika meer lezen over de onderzoeken die zijn gestart en welke resultaten tot nu toe zijn geboekt. Een donateur weet dus direct wat er met de gift wordt gedaan.

Kika is in het bezit van het CBF Keurmerk

Sinds 2008 is Kika in het bezit van het CBF Keurmerk. Dit om te laten zien aan de mensen dat ze voldoen aan de eisen van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Kika vindt het belangrijk dat mensen weten wat er met hun geld gebeurt en vermelden tevens op hun eigen site wat er met het geld wordt gedaan. Jaarverslagen zijn allemaal na te lezen.

Historie van Kika

Anno 2002 is Kika opgericht. De oprichters van Kika zijn Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal. Dit alles gebeurde nadat er een verzoek kwam van professor Rob Pieters en professor Huib Caron of het mogelijk was om meer geld beschikbaar te krijgen voor onderzoeken naar kinderkanker. De genezingskans op kinderkanker stond lange tijd stil op 70%, maar sinds 2008 is de kans op genezing verhoogt tot 75%. Natuurlijk mede dankzij de inzet van Kika. Even terug naar 2002. Jan en alleman werden bij elkaar geroepen om gratis medewerking te verlenen een stichting op te zetten zoals we die nu kennen, KIKA. Er werden logo’s ontwikkeld, zoals we die nu kennen met de bekende kinderhandjes, Inge de Bruijn ging akkoord met het ambassadeursschap en er werdt een website opgezet. Gelukkig kregen ze al snel aandacht van kranten als Telegraaf en het Parool. Uiteraard leidde dit ook tot grote sponsors die nog steeds veel mogelijk maken voor Kika. Bedrijven als BMW, de Rabobank stapten al snel in het sponsorschap. Ook minder bekende bedrijven zoals ICT bedrijf Qurius was één van de eerste sponsors. Nu kwam het aan op donateurs werven om nog meer bekendheid te krijgen en om geld in te zamelen voor onderzoeken. Bij de eerste mailing die door Kika werd verstuurd kwam al een hoog donateursaantal uit. Ze behaalden destijds direct 2.500 nieuwe donateurs. Het jaar 2002 werd destijds afgesloten met een opbrengst van 35.000 euro. Op dit moment wisten ze dat mensen bereid waren veel voor kinderen met kanker te geven, er werd besloten om fondsen te gaan werven voor alle 7 academische ziekehuizen in Nederland waar kinderen met kanker werden behandeld.

Zo werden de volgende ziekenhuizen aangesteld om geld aan te geven en onderzoeken te laten verrichten naar kinderkanker;

• Emma Kinderziekenhuis AMC Amsterdam
• UMC Groningen Koningin Beatrix Kinderkliniek
• Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum Leiden
• UMC St. Radboud Kinderziekenhuis Nijmegen
• ErasmusMC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam
• VU medisch centrum in Amsterdam
• Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht

Kika begon echt met doorzetten en zo werd er al in 2004 meer dan één miljoen euro aan donateursgelden opgehaald en konden vele onderzoeken worden opgestart. Inmiddels heeft Kika anno 2009 al meer dan 65 onderzoeken mogelijk gemaakt.

- web1 - shop5